
Consiliere, terapie si alte servicii oferite de psiholog
Persoanele mai putin informate in domeniu confunda adesea serviciile oferite de psiholog cu cele oferite de psihiatru. Daca ce-l de-al doilea actioneaza in sfera medicala, pentru afectiuni grave, psihologul ofera in primul rand consiliere, dar si terapie, rezolvand problemele clientului in cooperare practic cu acesta (si cu alte parti implicate, dupa caz - de exemplu parinti, copii, colegi etc.).
Multi dintre noi ajungem sa avem contact cu un psiholog mai degraba din obligatii birocratice - de exemplu atunci cand este necesar un aviz psihologic pentru anumite locuri de munca, anumite activitati de voluntariat etc. In astfel de cazuri, se poate vorbi mai degraba de o simpla consultatie, o evaluare generala a starii persoanei ce are nevoie de actul respectiv.
In mod normal, contactul cu psihologul ar putea fi initiat inca din timpul copilariei, la gradinita, la scoala, la liceu. Discutia cu un psiholog poate fi utila chiar si cand nu exista o problema majora identificata, poate ajuta la formarea unei personalitati mai puternice. Mici probleme are fiecare dintre noi, caci mintea umana este complexa, la fel si viata; piedici si situatii complicate exista adesea, important este sa trecem cu bine peste ele. Pentru ca aceasta constructie a personalitatii sa fie facuta pe o fundatie excelenta, interventia unui psiholog este utila.
"Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care doresc sa isi imbunatateasca viata, sa se autocunoasca si sa treaca la nivelul urmator in ceea ce priveste dezvoltarea personala. Este important de stiut ca oamenii care apeleaza la consiliere psihologica nu sunt bolnavi, ci inteleg bine care este rolul si rostul psihologului. Cu ajutorul lui vor sa schimbe ceva, sa devina mai buni, sa aiba noi oportunitati si sa poate trece mai usor peste greutati", se precizeaza pe website-ul oficial Psiholog Camelia Dracsineanu din Bucuresti - psiholog atestat de Colegiul Psihologilor din Romania, cu o vasta experienta de practica independenta.
In ceea ce priveste partea de terapie, aceasta se poate adresa de asemenea tuturor - copii, adolescenti, adulti, cupluri, familii. Ca problema tot mai intalnita in societatea moderna, conflictul in interiorul cuplului (casatorit sau nu) este o situatie ce poate beneficia de psihoterapie. Aceasta ajuta cuplurile de toate tipurile sa-si recunoasca si sa-si rezolve conflictele in vederea imbunatarii relatiei. "In terapia de cuplu, relatia este punctul central, desi fiecare partener se asteapta sa se concentreze asupra imbunatatirii constiintei de sine", subliniaza psihologul Camelia Dracsineanu.